Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Förhoppningar och farhågor

Den 13 november 1994 folkomröstade Sverige om medlemskap i Europeiska Unionen (EU). Två alternativ fanns på röstsedlarna – Ja eller Nej. Över 83 procent av de röstberättigade deltog i omröstningen. Resultatet blev ”Ett knappt Ja till EU-medlemskap” 52,3 procent röstade Ja, 46,8 procent röstade Nej och 0,9 procent lämnade en blank röstsedel. Under den kampanj som föregick folkomröstningen dominerades debatten av farhågor och förhoppningar kring konsekvenserna inom olika samhällsområden av att Ja eller Nej. Under de 20 år som nu gått sedan Sverige den 1 januari 1995 inträdde i EU som medlemsland har den politiska debatten kring EU-medlemskapet varierat starkt i omfattning och intensitet. Mestadels har debatten haft en relativt låg profil. Inför folkomröstningen om Sveriges eventuella anslutning till euro-området intensifierades den under en kortare tid, liksom när snusfrågan eller rätten för utländska byggarbetare att jobba i Sverige har kommit upp i samhällsdebatten. I opinionsundersökningar har inte längre väljarnas inställning till EU-medlemskapet någon mer framträdande plats, men resultaten visar att frågan fortfarande har betydelse.

I Förhoppningar och farhågor: Sveriges 20 första år i EU ingår ett tjugotal bidrag från forskare där en rad frågor som berör Sveriges 20-åriga medlemskap i EU analyseras och diskuteras. Forskarna är alla knutna till det mångvetenskapliga Centrum för Europaforskning vid Göteborgs universitet (CERGU) och representerar en rad olika ämnes- och forskningsområden. Bokens innehåll är strukturerat utifrån fyra breda teman: Relationen till Europa, Förändringar över tid inom olika politikområden, EU:s politiska system och dess aktörer, samt Utanför EU:s gränser. Boken inleds med ett förord av EU-kommissionären Cecilia Malmström.

Boken kan beställas för 150 SEK porto. Skicka ett email till adm@cergu.gu.se  och uppge vilken bok beställningen avser, antal ex samt önskad leveransadress. 

Boken

Förord Cecilia Malmström

Innehållsförteckning

Introduktion Linda Berg & Rutger Lindahl

Kap 1, Mats Andrén

Kap 2, Frida Vernersdotter

Kap 3, Henrik Oscarsson

Kap 4, Linda Berg & Rutger Lindahl

Kap 5, Maria Oskarson

Kap 6, Katharina Vajta

Kap 7, Christina Olsen Lundh

Kap 8, Ulla Björnberg

Kap 9, Andrea Spehar

Kap 10, Dimitar Popovski

Kap 11, David Brax

Kap 12, Claes G Alvstam

Kap 13, Xiangxuan Xu

Kap 14, Joachim Åhman

Kap 15, Rutger Lindahl & Daniel Naurin

Kap 16, Sofie Blombäck

Kap 17, Bengt Larsson & Kristina Lovén Seldén

Kap 18, Lisbeth Aggestam & Mikaela Kumlin-Granit

Kap 19, Per Cramér

Kap 20, Ann-Kristin Jonasson & Emine Bademci

Kap 21, Fredrik Söderbaum

Om författarna

Slutord, Urban Strandberg

Sidansvarig: CERGU|Sidan uppdaterades: 2016-07-06
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?