EU trade policy goes Asia?

Konferens

Spännande och högaktuellt heldagsseminarium om EU:s handelspolitik och dess relationer med Asien!

Programme

09.00 Coffee/tea and sandwich

09.30-12.00 Presentations

Welcome remarks and introduction
Claes Alvstam, Ph.D., Professor in international economic geography, School of Business, Economics and Law at the University of Gothenburg (Handelshögskolan)

"EU trade policy goes Asia - or does it?"
Lena Lindberg, Ph.D., Research fellow at CERGU,
School of Business, Economics and Law at the University of Gothenburg (Handelshögskolan)0

"Sweden goes Asia"
Anders Ahnlid, Director-General for Trade, Ministry for Foreign Affairs, Stockholm

"EU trade-and-investment relations with China and ASEAN: policy challenges and commercial relevance"
Razeen Sally, Ph.D., Director ECIPE, Brussels

"The EU approach towards its relations with Northeast Asia: China, Japan and Korea"
Joakim Reiter, Trade Counsellor, the Swedish Permanent Representation to the EU, previously in DG Trade of the European Commission

"Denominators of EU-Asia trade integration: exchange rates, comparative advantages, and trade policy institutions. Examples from China and India"
Fredrik Erixon, Director, ECIPE, Brussels.

"The EU's interregional policies with Asia, Africa and Latin America - a comparative approach"
Fredrik Söderbaum, Ph.D., Associate Professor at the School of Global Studies at the University of Gothenburg

12.00-13.30 Lunch break

13.30-15.00 Panel discussion session I (Moderated by Claes Alvstam and Per Cramér)

15.00-15.30 Coffee/tea

15.30-16.30 Panel discussion session II & Conclusions

******

Please note: For those who are interested in reading texts submitted by Razeen Sally, Fredrik Söderbaum, Lena Lindberg and Claes G. Alvstam, please see the following articles further down under "Ytterligare information".

Föreläsare: Anders Ahnlid, utrikesråd för handelsfrågor, UD; Razeen Sally och Fredrik Erixon, ECIPE (European Centre for International Political Economy), Bryssel; Joakim Reiter, handelsdirektoratet, EU-kommissionen, Bryssel; Fredrik Söderbaum, School of Global Studies, Göteborgs universitet samt Lena Lindberg, CERGU, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

Datum: 2008-10-09

Kategorier: Ekonomi/juridik, Samhällsvetenskap, Internationellt

Arrangör: Centrum för Europaforskning (CERGU)

Plats: Handelshögskolan, Vasagatan 1