Hur tänkte vi och hur blev det? Tjugo år sedan folkomröstningen om svenskt medlemskap i EU.

Nyhet: 2014-11-03

Hur tänkte vi och hur blev det? – Tjugo år sedan folkomröstningen om svenskt medlemskap i EU.

(Event held in Swedish, English info. below)

CERGU, CES och Brännpunkt Europa vid Göteborgs Universitet arrangerar den 14 november en heldag med fokus på Sveriges inträde och medlemskap i EU. I tre paneler förklarar vi varför Sverige gick med i EU, minns tillbaka på vad som hände 1994 och diskuterar vad Sveriges medlemskap betytt. Vi inleder med forskare som arbetat med Sveriges EU-medlemskap på olika sätt, fortsätter med personer som var i den absoluta hetluften när det begav sig, och avslutar dagen med att nuvarande och före detta Europaprogram-studenter, som själva var för unga för att delta i folkomröstningen, ger sin syn på Sverige och EU.

10.00-10.15 – Välkomnande och introduktion till dagen

10.15-11.45 – Forskarperspektiv på Sveriges relation till EU och EU-inträdet

Kerstin Jacobsson, professor i sociologi vid Göteborgs universitet.
Malena Rosén Sundström, doktor i statsvetenskap vid Lunds universitet.
Bo Stråth, professor emeritus i historia vid Helsingfors universitet.

13.15-15.00 – Sverige vid folkomröstningen – förväntningar och resultat
Frank Belfrage, diplomat, chefsförhandlare om det svenska medlemskapet 1991-94, Sveriges ständiga representant vid EU 1994-99.
Ulf Dinkelspiel (M), Europaminister 1991-1994, chefsförhandlare EG-frågor 1988-91.
Eva-Britt Svensson (V), f d ordförande i Folkrörelsen Nej till EU, f d Europaparlamentariker.
Marita Ulvskog (S), Europaparlamentariker, civilminister 1994-96.

15.00-15.30 – Kaffe & mingel

15.30-16.30 – Nuvarande och tidigare Europaprogramstudenter diskuterar Sverige och EU
Adam Cwejman (FP), riksdagskandidat, f d ordförande i LUF.
Joel Furvik, student på Europaprogrammet.
Magnus Nilsson (S), kandidat Europaparlamentet, f d ordförande i Socialdemokratiska studentförbundet.

Ytterligare namn tillkommer

Universitetets huvudbyggnad, Vasaparken.

Alla välkomna! Ingen föranmälan.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

14 November marks the 20th anniversary of the referendum on Swedish EU membership. CERGU and CES will recognise this by organising seminars with politicians, journalists and researchers who were active during the time of the referendum, and who have followed developments in the EU over the last 20 years from a Swedish perspective. The focus will be on issues surrounding the expectations of EU membership and whether these expectations have been met.

This event will be held in Swedish.

Sidansvarig: CERGU|Sidan uppdaterades: 2019-03-13