Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Om CERGU

Centrum för Europaforskning (CERGU) är en mångvetenskaplig, nätverksorganiserad centrumbildning på Göteborgs universitet som organisatoriskt är placerad vid samhällsvetenskapliga fakulteten. Redan 1992 startade verksamheten som ledde till att CERGU formellt inrättades som en centrumbildning år 1995. Syftet är att främja forskning om Europa på hela universitetet. Basfinansieringen kommer i nuläget från tre fakulteter: Handelshögskolan, Samhällsvetenskapliga och Humanistiska fakulteterna. CERGU bidrar till universitetets övergripande mål i Vision 2020 genom att vara en framgångsrik internationell mångvetenskaplig centrumbildning, vilket bland annat framgår av mycket positiva externa utvärderingar och förmågan att attrahera extern forskningsfinansiering. Verksamheten vid CERGU låg också till grund för att Göteborgs universitet 1998 utsågs till ett Jean Monnet European Centre of Excellence.

Verksamhet

Europaforskarmiljön är mycket aktiv och omfattar allt från gemensamma tisdagsfrukostar till mångvetenskapliga forskarseminarier och anordnande av internationella konferenser. Alla forskare har därmed goda möjligheter att presentera egen forskning och ta del av andras. CERGU kan dessutom erbjuda stöd i samband med konferenser och inbjudan av gäster.

En viktig del av verksamheten är också att vi regelbundet rekryterar internationella doktorander och postdokar. Dessa finansieras av CERGU, men tillsätts i samarbete med berörda ämnesinstitutioner där de också får sin anställning. Även forskare i nätverket kan välja att placera forskningsprojekt på CERGU, och ta del av forskningsansökningsseminarier och det stöd som CERGU kan erbjuda genom hela forskningsprocessen. Läs mer om aktuell forskning på CERGU här.

CERGU har även till uppgift att sprida forskningsresultat till en vidare publik. Det sker på flera olika sätt: genom att CERGU ger ut olika sorters publikationer; genom spridning av kunskap via Facebook , LinkedIn och Twitter, genom att CERGU anordnar och deltar vid flera publika arrangemang, och genom samverkan med andra aktörer såväl inom som utanför universitetet, och inom och utanför Sveriges gränser.

Till bilden av en komplett akademisk Europamiljö vid GU hör även det nära samarbetet med vår systerorganisation Centrum för Europastudier (CES) som organiserar de mycket framgångsrika mångvetenskapliga utbildningsprogrammen i Europakunskap, och studentorganisationen Brännpunkt Europa.

Organisation

Alla forskare som finansieras av CERGU eller ingår i nätverket har sin anställning på en institution. CERGU har en styrgrupp med tre representanter för varje fakultet, som beslutar om övergripande mål och långsiktig strategi. En ledningsgrupp (föreståndare, biträdande föreståndare, forskningskoordinator och administratör) är ansvarig för den dagliga verksamheten vid CERGU, samt för att genomföra och verkställa de beslut som fattas av styrgruppen. En senior advisor finns också tillgänglig för ledningsgruppen och CERGU-finansierade forskare. Dessutom har CERGU ett International Advisory Board som erbjuder långsiktig rådgivning.

 

Kontaktinformation

Centrum för Europaforskning

Box 711 , 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Sprängkullsgatan 17, 5tr, rum A510

Telefon:
031-786 4286

Sidansvarig: CERGU|Sidan uppdaterades: 2016-08-19
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?