Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Samverkan

En prioriterad uppgift för CERGU är att stimulera till ökad samverkan om Europafrågor inom Göteborgs universitet, men även med det omgivande samhället och med andra akademiska miljöer med starkt Europaprofil i Sverige såväl som internationellt.

Samverkan inom Göteborgs universitet

CERGU har en mycket stor samverkan med andra enheter inom Göteborgs universitet. Det gäller främst med de fakulteter och institutioner där det finns forskare som ingår i CERGU:s nätverk. CERGU ordnar ofta gästföreläsningar och seminarier tillsammans med institutionerna, medverkar i fakultetsarrangemang och sprider information om aktiviteter (egna och andras) av relevans för forskare i våra nätverk. Alla våra seminarier, konferenser och publika arrangemang är givetvis öppna för alla.

Den mest etablerade samverkan inom Göteborgs universitet sker inom ramen för den kompletta akademiska Europamiljön, med tvärvetenskapligt fokus på Europafrågor inom forskning, utbildning och studentverksamhet. CERGU och Centrum för Europastudier (CES), som ansvarar för Europaprogrammen vid Göteborgs universitet har ett långtgående etablerat samarbete. CES studierektor är adjungerad till CERGU:s styrgrupp och CERGU:s föreståndare är adjungerad till CES programnämnd. Samarbetet mellan CERGU och CES är mycket påtagligt genom att CERGU:s internationella rekrytering av forskare aktivt bidrar till den forskningsanknutna undervisningen och den internationella profilen på Europaprogrammen, och tillsammans stödjer CES och CERGU studentorganisationen Brännpunkt Europa. Ett annat exempel är att CERGU:s styrgrupp har instiftat och fattar beslut om det årliga priset The Rutger Lindahl Award till bästa mastersuppsats i European Studies, som delas ut varje år på Europaprogrammens Examenceremoni.

Samverkan med det omgivande samhället

CERGU samverkar, på eget eller andras initiativ, aktivt med det omgivande samhället genom att arrangera kurser, föredrag och seminarier tillsammans med regeringskansliet, myndigheter, företag, organisationer och föreningar. Här finns ett etablerat samarbete med REGU – Rådet för Europastudier vid Göteborgs universitet som fungerar som rådgivande arbetslivsorgan åt CES, men aktivt samverkar med både CES och CERGU vid publika arrangemang. De inom CERGU aktiva forskarna medverkar också regelbundet som kommentatorer, moderatorer och debattdeltagare i svenska och utländska massmedier. CERGU, CES och Brännpunkt Europa har varje år ett gemensamt program om aktuella Europafrågor i samband med Vetenskapsfestivalen, och samverkan är även viktig vid andra publika arrangemang som t.ex. Europaperspektiv och Europaforskardagen.

Samverkan med andra akademiska miljöer

Inom Sverige har CERGU mycket samverkan med Svenska institutet för europapolitiska studier (SIEPS) samt de svenska nätverken för europaforskning i ekonomi, juridik och statsvetenskap. CERGU är också huvudman för ett fjärde nätverk, Cultural Borders of Europe, som har medlemmar även från andra länder. CERGU har även mycket samverkan med vår systerorganisation Centrum för Europaforskning i Lund.

Internationellt sker det mest formella samarbetet med andra akademiska miljöer inom ramen för CERGU:s International Advisory Board (IAB). Därutöver har CERGU har löpande samverkan med en rad framstående internationella forskningsmiljöer.

 

Kontaktinformation

Centrum för Europaforskning

Box 711 , 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Sprängkullsgatan 17, 5tr, rum A510

Telefon:
031-786 4286

Sidansvarig: CERGU|Sidan uppdaterades: 2016-06-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?